Skörda på rätt sätt och få din odling att fodas!

Hydroponiska odlingssystem har revolutionerat hemmaodlingen och möjliggör optimal tillväxt för ett brett utbud av växter. I dagens inlägg kommer vi att fokusera på konsten att skörda plantor på rätt sätt  för att frå dina planot att frodas.

 

1. Basilika: Basilika är känslig för överhöjd värme och ljus. För bästa resultat, skörda på morgonen när oljeinnehållet är högst. Använd en vass sax eller fingertopparna för att klippa av stjälken precis ovanför ett bladpar. Detta främjar sidotillväxt och ger en fylligare planta. Låt alltid minst två bladpar sitta kvar på stjälken – då kommer plantan att skjuta nya skott och ge dig ännu mer skörd framöver. Det förhindrar också att plantorna går i blom och tappar smak.

2. Koriander: Koriander kan börja skördas när plantan blivit livskraftig, minst 10 cm.  Skörda försiktigt till en början och sedan mer allt eftersom plantan blir större. Skörda genom att klippa eller nypa av blad och toppskott. Skörda kontinuerligt för att skjuta upp blomningen. När koriandern blommar slutar bladen att växa.

3. Persilja: Persilja är tålig och växer snabbt. Skörda stjälk för stjälk (som att plocka blommor) nära basen för att uppmuntra en buskig tillväxt. Lämna alltid minst en tredjedel av plantan för att säkerställa kontinuerlig produktion.

4. Busk- och dvärgtomater: Tomater bör skördas när de är djupt färgade och ger något efter när de trycks. Klipp av dem med en skarp sax, ska de inte ätas direkt så låt stjälken sitta kvar för att öka hållbarheten och bevara smaken. Till skillnad från högväxande vanliga tomatplantor behöver busk- och dvärgtomater inte tjuvas.

5. Pak Choi: Pak choi kan skördas som småblad precis som plocksallat. Eller så skär man av hela plantan vid basen med en vass kniv när bladen blivit stora. Låt roten stå kvar - har du tur så kan komma en omgång nya blad.

Lämna en kommentar
BACK TO TOP