Vad är egentligen hydroponisk odling?

Att odla hydroponiskt innebär att man odlar i vatten med tillsatt växtnäring istället för att odla i jord.

Hydroponisk odling har sina rötter ända tillbaka till antiken och Babylons hängande trädgårdar som anses varit hydroponiska. Hydro betyder vatten och ponic kommer från det grekiska ordet för arbete. Man låter helt enkelt vattnet göra jobbet.

Hydroponisk odling till hemmet är en växande trend, särskilt i städerna. Men inom yrkesodlingen har använt denna typ av odlingsmetod sedan 1980-talet och de flesta tomat- och gurkodlingar är hydroponiska odlingar.

Det finns fler fördelar med hydroponisk odling så som snabbare tillväxt då rötterna har direkt tillgång till vatten med optimal näringsbalans. Du kan odla i hemmet på liten yta utan jord året om. För att säkra att plantorna få det ljus de behöver, oavsett väderlek eller tid på året används växtbelysning (växtlampa). 

Vertikal hydroponisk odling med B-bylon

Det finns flera olika hydroponiska odlingstekniker men det dyker vi inte vidare in i idag. 

Man kan odla många olika grödor hydroponiskt eller i hydrokultur som man också kan säga. Bladgrönsaker, kryddor och tomater lämpar sig perfekt för denna odlingsform men det finns egentligen väldigt lite begränsning för vad som funkar (utom möjligen rotfrukter).

Du behöver inga gröna fingrar heller för att lyckas och du slipper att krångla med jord inomhus. Helt klart värt att testa!

 

 

 

Lämna en kommentar
BACK TO TOP